حوزه‌های چهارگانه مدیریت منابع انسانی چیست؟

حوزه‌های چهارگانه مدیریت منابع انسانی

اگر مطالب مقاله برایتان مفید بوده آن را با همکارانتان به اشتراک بگذارید.

مقدمه

حوزه‌های چهارگانه مدیریت منابع انسانی از اهمیت زیادی در کسب و کار شما برخوردار هستند، زیرا منابع انسانی ستون فقرات هر کسب و کار موفقی‌ست. مدیریت اثربخش نیروی کار می‌تواند یک کار چالش برانگیز باشد، به خصوص که روز به روز سازمان‌ها پیچیده‌تر و متنوع‌تر می‌شوند. اینجاست که آکادمی تخصصی مدیریت منابع انسانی ارغوان مریدی در حوزه مدیریت منابع انسانی وارد عمل می‌شود. یکی از کارکردهای حیاتی در هر سازمانی مدیریت منابع انسانی‌ست که به جذب، توسعه و حفظ استعدادهای درست و مناسب کمک می‌کند.

در این مقاله به بررسی حوزه‌های چهارگانه مدیریت منابع انسانی و اهمیت آنها در تضمین موفقیت یک کسب و کار خواهیم پرداخت. درک این عملکردها برای دستیابی به اهداف سازمانی شما بسیار مهم است.

حوزه‌های چهارگانه مدیریت منابع انسانی

حوزه‌های چهارگانه مدیریت منابع انسانی چیست؟

مدیریت منابع انسانی بخشی‌ست که نیروی کار یک سازمان را مدیریت می‌کند. مدیریت منابع انسانی شامل مجموعه فعالیت‌های مختلفی با هدف به حداکثر رساندن بهره‌وری و سطح عملکرد کارکنان و همچنین ایجاد یک محیط کاری مثبت است.

و اما 5 عنصر اصلی مدیریت منابع انسانی عبارتند از:

  • استخدام و گزینش
  • آموزش و توسعه
  • مدیریت و ارزیابی عملکرد
  • حقوق و مزایا
  • بهبود روابط کارمندان

 

به عنوان مثال، اگر یک شرکت، بحران نرخ جابجایی بالای کارکنان را تجربه می‌کند، مدیر منابع انسانی مسئول شناسایی علل اصلی گردش مالی و ایجاد استراتژی‌هایی درست برای رسیدگی به این موضوع خواهد بود. این روند می‌تواند شامل مصاحبه با کارکنان در حال خروج برای جمع آوری بازخورد، بررسی برنامه‌های پاداشی و حقوق و مزایا، و توسعه برنامه هایی برای بهبود مشارکت کارکنان باشد.

 

 

تفاوت بین مدیریت منابع انسانی و مدیریت استراتژیک منابع انسانی چیست؟

 

مدیریت استراتژیک منابع انسانی (SHRM) و مدیریت منابع انسانی (HRM) هر دو مفهومی هستند که با یکدیگر ارتباط نزدیکی دارند اما تفاوت‌های کلیدی.

 

  1. به طور خلاصه، در حالی که هر دو برای مدیریت منابع انسانی سازمان ضروری هستند، مدیریت استراتژیک منابع انسانی رویکردی استراتژیک و بلندمدت‌تری را برای مدیریت سرمایه انسانی اتخاذ می‌کند و استراتژی‌های منابع انسانی را با اهداف استراتژیک کلی سازمان همسو می‌کند.

و اما اهمیت حوزه‌های چهارگانه مدیریت منابع انسانی

چهار وظیفه مدیریت منابع انسانی عبارتند از:

 

استخدام کارکنان

 

یکی از مهمترین اقداماتی که می‌توانید برای سازمان خود انجام دهیداستخدام افراد شایسته است. تصمیمات استخدامی مناسب، پایه و اساس عملکرد بهتر شما، تیم‌تان و شرکت‌تان را تشکیل می‌دهد و در مقابل، تصمیمات استخدامی نامناسب سطح عملکرد سازمان را پایین می‌آورد و جبران آن پرهزینه و دردآور است. استخدام کردن مستلزم تعیین دقیق الزامات شغلی، خصوصیات مورد نیاز برای انجام موفق مسئولیت‌های محوله و انتخاب متقاضی مناسب است. چنانچه در کل فرآیند استخدام با یک مشاور منابع انسانی همکاری نزدیکی داشته باشید، احتمال استخدام فرد مناسب بسیار بیشتر خواهد شد.

عملکرد جذب و استخدام  افراد شایسته شامل شناسایی استعدادهای مورد نیاز سازمان، تدوین برنامه‌ای برای جذب کارجوهای مناسب و اجرای فرآیند درست استخدام است. در اینجا به برخی از فعالیت‌های مهم در فرآیند استخدام گزینش کارکنان اشاره شده است:

  • تعیین الزامات شغلی و ایجاد شرح شغل و مشخصات برای هر پوزیشن
  • تدوین استراتژی‌هایی برای فراخوان داوطلبان مناسب
  • انجام مصاحبه برای ارزیابی شایسته‌ترین متقاضی
  • تصمیم‌گیری و ارائه پیشنهاد شغلی

برای سازمان‌ها برای جستجو و جذب استعدادهای برتر، یک عملکرد بسیار ضروری‌ست. با این حال، باید در نظر داشت که ارتقا استراتژی‌های جذب استعداد باید با استراتژی و اهداف کلی کسب و کار نیز همسو باشد.

 

با آکادمی تخصصی مدیریت منابع انسانی

ارغوان مریدی

متخصص ترین نیرو ها را جذب سازمان خود کنید!

ارغوان مریدی مدیر منابع انسانی

 

آموزش و توسعه کارکنان

 

فرآیند آموزش و توسعه کارکنان مستلزم دو مرحله زیر است:

اول اینکه شما باید بتوانید نیازهای آموزشی کارکنان‌تان را شناسایی کنید. سطوح مهارت آن‌ها را ارزیابی کنید و زمینه‌هایی را برای آموزش بیشتر پیدا کنید (با بررسی عملکرد، بازخورد کارکنان یا سایر روش‌های ارزیابی).

دوم اینکه شما باید بتوانید برنامه‌های آموزشی موثر برای کارکنان‌تان ایجاد کنید. پس از شناسایی نیازهای آموزشی، یک متخصص و یک مشاور منابع انسانی می‌تواند به شما کمک کند تا برنامه‌های آموزشی طراحی شده برای رفع این نیازها را ایجاد کند. برنامه‌های آموزشی و توسعه کارکنان می‌تواند اشکال مختلفی داشته باشد، مانند آموزش در حین کار، آموزش‌های آشنایی با تکنولوژی‌های جدید مربوط کار، مربیگری و توسعه شغلی.

مرحله‌ی بعد، چگونگی اجرای برنامه‌های آموزشی‌ست. پس از شناسایی نیازهای آموزشی کارکنان و ایجاد برنامه‌هایی در جهت توسعه، مدیر منابع انسانی با برنامه‌ریزی جلسات آموزشی، تهیه منابع ارزشمند و ارزیابی اثربخشی آن‌ها، آموزش را اجرا می‌کند. در نهایت پیگیری و ارائه بازخورد منظم برای اطمینان از اینکه کارمندان می‌توانند تمام مهارت‌ها و دانشی که یاد گرفته‌اند را در کار به کار ببرند نیز امری ضروری است.

آموزش عملی و برنامه‌های توسعه شغلی می‌تواند عملکرد و بهره‌وری کارکنان را تا حد زیادی بهبود بخشد، نرخ گردش مالی را کاهش دهد و توانایی سازمان را برای انطباق با نیازهای در حال تغییر کسب و کار افزایش دهد.

حوزه‌های چهارگانه مدیریت منابع انسانی

 

ارزیابی و مدیریت عملکرد کارکنان

 

اگر بخواهیم تعریفی ساده از ارزیابی و سنجش عملکرد کارکنان ارائه کنیم، مدیریت عملکرد به معنای ارزیابی نتایج کسب و کار برای تعیین اربخشی استراتژی شرکت و کارایی فرآیندهای عملیاتی آن و ایجاد تغییر برای پرداختن به کاستی‌ها و سایر مشکلات است. همچنین استراتژی‌هایی برای مشارکت و ایجاد انگیزه در کارکنان می‌تواند تاثیر ویژه‌ای بر افزایش عملکرد و بهره‌وری کارکنان ایجاد کنید. شرکت‌ها با پایش عملکردشان می‌توانند مشکلاتی مثل کاهش وفاداری مشتری، افزایش نیافتن سود یا ناکامی کارمندان مستعد را متوجه شوند. سنجش عملکرد برای بررسی میزان پیشرفت یک کسب و کار نیز بسیار به کار می‌آید. سازمان‌ها با سنجش عملکرد متوجه می‌شوند که آیا اهداف‌شان محقق شده است و یا این که باید بودجه و پیش‌بینی‌های‌شان را بازنگری کنند. از طرف دیگر وقتی شرکت‌ها عملکردشان را با رقبای‌شانیا صنعت مقایسه می‌کنند، نقاط ضعف خود را متوجه می‌شوند و برای بهتر شدن مزیت رقابتی خود، آن‌ها رابهبود می‌دهند.

پاداش از دیگر دلایلی‌ست که باعث می‌شود سازمان‌ها سنجش عملکرد داشته باشند، زیرا وقتی مدیران بدانند کارکنان تا چه اندازه در تحقق اهداف توفیق دارند، می‌توانند پاداش و سایر عوامل انگیزشی را بر مبنای عملکرد به صورت منصفانه توزیع کنند. در نهایت، بسیاری از شرکت‌ها عملکردشان را به دلیل تطابق با قوانین دولتی مثل قوانین زیست محیطی یا استانداردهای بین‌المللی اندازه می‌گیرند.

با ثبت درخواست مشاوره منابع انسانی  در آکادمی ارغوان مریدی می‌توانبد برنامه‌هایی کاربردی برای ارائه مشوق‌هایی مانند پاداش، ترفیع و غیره را برای مدیران فراهم کند تا بتوانند فرصت‌هایی را برای پیشرفت حرفه‌ای و پیشرفت شغلی کارمندان‌شان ایجاد کنند. علاوه بر این، مدیریت منابع انسانی ممکن است برنامه‌هایی را برای آموزش و توسعه کارکنان در جهت کسب مهارت‌ها و دانش جدید ارائه دهد که همین موضوع می‌تواند رضایت شغلی و انگیزه آنها را به طرز شگفت‌انگیزی افزایش دهد.

ارغوان مریدی

متخصص کوچ و مشاوره منابع انسانی

ارغوان مریدی

 

اهمیت غرامت و مزایا​

یکی از وظایف مهم مدیریت منابع انسانی، جبران خسارت و ارائه مزایا به کارکنان است. این فرآیند به طراحی و اجرای برنامه‌هایی جذاب برای حقوق، پاداش و مزایای کارمندان اشاره دارد و باعث جذب استعدادهای برتر، ایجاد انگیزه و حفظ کارکنان سازمان شما می‌شود. عملکرد پاداش و مزایا بسیار مهم است زیرا به مجموعه شما کمک می‌کند تا اطمینان حاصل کند که کارکنان برای کاری که انجام می‌دهند و ارزش‌های سازمانی که خلق می‌کنند، به طور منصفانه حمایت می‌شوند و به مزایای کیفی خوبی دسترسی دارند یا خیر. برای اطلاع یافتن کامل در مورد وظایف منابع انسانی پیشنهاد می کنیم مقاله وظایف مدیریت منایع انسانی چیست را مطالعه بفرمایبد.

به عنوان مثال، اگر شرکت شما می‌خواهد کارکنان خود را راضی و درگیر نگه دارد، باید بتواند پاداش‌های سخاوتمندانه‌ای ارائه دهد و یا برنامه‌هایی را در جهت ارائه مزایا به پرسنل طراحی و فراهم کند. با درک درست عملکرد پاداش و مزایا، می‌توانید تعیین کنید که کدام برنامه برای سازمان شما مناسب است و یک برنامه پاداشی موثر برای کسبو کار خود طراحی کنید.

حوزه‌های چهارگانه مدیریت منابع انسانی

بهبود روابط کارمندان

آخرین عملکرد کلیدی مدیریت منابع انسانی بهبود روابط کارکنان است. این حوزه به فرآیند مدیریت روابط بین یک سازمان و کارکنان آن اشاره دارد. روابط کارکنان شامل فعالیت‌هایی مانند ارتباطات، حل تعارضات، مشارکت کارکنان و برنامه‌ریزی برای نیروی کار است. عملکرد روابط کارکنان بسیار مهم است زیرا کمک می‌کند تا شما به عنوان یک مدیر بتوانید اطمینان حاصل کنید که کارکنان از شغل خود راضی هستند و می‌توانند به طور موثر به سازمان کمک کنند و اصطلاحا بهترین خود را در کارشان بگذارند.

به عنوان مثال، فرض کنید یک کارمند با سرپرست یا مدیر خود مشکلی داشته باشد، اگر سازمان از عملکرد موثر در روابط کارکنان بهره‌مند باشد به رسیدگی سریع و منصفانه به این موضوع کمک می‌کند.

به طور کلی، چهار عملکرد کلیدی مدیریت منابع انسانی برای هر سازمانی ضروری است. با درک هر کدام و نحوه عملکرد آن‌ها ، می‌توانید شیوه‌ها و استراتژی‌های منابع انسانی را در کسب و کار خود بهینه کنید و بیشترین بهره را از بخش منابع انسانی ببرید. این را بدانید که یکی از بهترین کارهایی که می‌توانید برای سازمان‌تان انجام دهید، حفظ کارکنان ارزشمند است. فارغ از وضعیت اقتصادی شرکت‌ها همواره با خطر جدا شدن بهترین کارکنان‌شان و پیوستن آن‌ها به رقبا مواجه هستند. اگر این اتفاق بیفتد، دانش و تخصص بالای این کارکنان مستعد و کارآمد که متضمن موفقیت شماست نیز همراه آنان از شرکت رخت می‌بندد.از طرف دیگر، شرکت باید برای یافتن نیروی کار جدید و استخدام سریع آن‌ها، هزینه هنگفتی را نیز متحمل شود. در نهایت توجه به حوزه‌های چهارگانه مدیریت منابع انسانی می‌تواند به بهبود بهره‌وری، عملکرد و تعامل در سراسر سازمان شما کمک بسزایی ‌کند.

 

نتیجه گیری

 

به طور خلاصه، چهار عملکرد کلیدی مدیریت منابع انسانی عبارتند از: برنامه‌ریزی برای نیروی انسانی، استخدام و گزینش، آموزش و توسعه، و بهبود روابط کارکنان. هر کارکرد به خودی خود مهم است و نقشی حیاتی در اجرای موفق هر سازمان ایفا می‌کند. البته، مدیریت منابع انسانی بسیار بیشتر از این چهار عملکرد است، اما این‌ها پایه خوبی برای ایجاد و افزایش دانش شما در این راه فراهم می‌کنند. اگر می‌خواهید درباره مدیریت منابع انسانی و نحوه مدیریت موثر تیمی کارکنان بیشتر بدانید، می‌توانید به دوره‌های مدیریت منابع انسانی ما بپیوندید.

چطور می‌تونم کمکتون کنم؟
×
سیما سرحدی Whatsapp chat